Sofia24.bg ще ви разкаже за един от най-вкусните екзотични плодове в

...
Sofia24.bg ще ви разкаже за един от най-вкусните екзотични плодове в
Коментари Харесай

Наричат го ябълка с крем, подобрява храносмилането, но не е полезен за диабетици

Sofia24.bg ще ви опише за един от най-вкусните екзотични плодове в света, който има кремообразна текстура. Този плод се назовава черимоя и е страхотен за консумация, когато е охладен и се употребява с лъжица тъкмо като крем сладолед. 

Кремообразната текстура на месестата част дава второ име на плода – " ябълка с крем ". Името значи " студени семена “. Плодът има доста къс период на валидност, което е една от аргументите, заради които е толкоз мъчно да се откри. Родното място на черимоя е Южна Америка. Вкусът му е някаква екзотична комбинация между ананас, круша и манго. За да се разреже кората на този плод е належащо да се употребява доста изострен нож. 

В черимоята има 79% вода, 10% въглехидрати, 2% протеини, и 1% мазнини. Количество от 100 грама дава 75 калории. Тропическият плод е богат източник на вит. B6 и сдържан източник на вит. C, както и диетични фибри и рибофлавин. Плодовете са източник на калций, фосфор, желязо, тиамин, рибофлавин, глюкоза, фруктоза и захароза.

Черимоята има приложение като лечебно растение. През последните години са открити субстанции в растението, които имат висока антибактериална интензивност, а листата и семената съдържат доста етерични масла. В Южна Америка от кората и листата на дървото се подготвя успокоителен и релаксиращ чай, подобряващ храносмилането, който има леко слабително деяние.

Черимоята съдържа огромно количество захар и въглехидрати, по тази причина не се предлага на диабетици. Важно е да се знае, че семките са отровни и те не се ядат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР